Näytteet biopankeista

FinnGen-hankkeessa hyödynnetään lähes kaikkien suomalaisten biopankkien keräämiä näytteitä. Perimästä saatava tieto eli genomitieto yhdistetään kansallisissa terveydenhuollon rekistereissä olevaan tietoon.

Kiitos osallistujillemme!

Yli puoli miljoonaa suomalaista on mukana FinnGen-tutkimuksessa. FinnGenin osallistujat tulevat kaikkialta Suomesta. Osallistujien ikähaarukka on laaja ja molemmat sukupuolet ovat hyvin edustettuina.

Kaikki hyötyvät

Tutkimuksen aikana tuotettu genomitieto on palautettu suomalaisiin biopankkeihin. Biopankit voivat luovuttaa sitä uusien tutkimushankkeiden käyttöön. Tutkimuksen löydökset jalkautuvat aikanaan terveydenhuoltoon hyödyttäen potilaita ympäri maailman.

Tietosuoja

Tietosuojasta ja tietoturvasta huolehditaan FinnGen-hankkeessa äärimmäisen tarkasti. Osallistujien tietoja käsitellään koodattuina tietoturvallisessa ympäristössä. Terveysrekistereistä peräisin oleva tieto yhdistetään genomitietoon tutkimustunnisteen avulla.

Nyt sinulla on hyvä mahdollisuus lisätä tietämystäsi FinnGenistä viihdyttävällä ja informatiivisella tavalla!

Pystytkö kuvittelemaan, miltä näyttää suurten ihmisjoukkojen geneettinen monimuotoisuus, tai hahmottamaan geenien sijaintia kromosomeissa suhteessa toisiin geeneihin?
Olemme yhdessä Aalto-yliopiston informaatiomuotoilun osaajien kanssa luoneet uuden helppokäyttöisen ja mukaansatempaavan viestintäkanavan. Skrollaile interaktiivisella verkkosivustollamme tutustuaksesi tarkemmin FinnGen-tutkimushankkeeseen ja sen tavoitteisiin, vaiheisiin sekä merkitykseen niin Suomessa kuin ympäri maailman.
""

Ajankohtaista

Suomalaistutkimuksessa on löydetty geenivirhe, joka vaikuttaa munasolujen kypsymiseen ja johtaa näin naisten hedelmättömyyteen. Löydös toi uutta tietoa lapsettomuuden geneettisistä syistä ja voi auttaa kehittämään diagnostiikkaa tai uusia hoitomuotoja lapsettomuudesta kärsiville.
Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa löydettiin kuusi geenialuetta, jotka liittyvät silmän värikalvon tulehduksen eli iriitin kehittymiseen. Tutkimuksessa tunnistettiin myös geneettinen yhteys iriitin ja tulehduksellisten suolistosairauksien välillä. Löydökset auttavat ymmärtämään iriitin syntymekanismeja ja yhteyttä yleisiin autoimmuunisairauksiin.

Suomalaiset biopankit ovat mukana FinnGen-tutkimuksessa.

Jokainen suomalainen voi olla osa tutkimusta antamalla suostumuksen oman näytteensä tallettamisesta biopankkiin.
Näytteitä käytettävissä
629 000
Tavoiteltu näytemäärä vuoteen 2023 mennessä 520 000.
Tämänhetkinen tutkimusaineisto
520 210
yhdistetty genomi- ja terveysrekisteritieto